czerwca 23, 2025

Proste ciasto z truskawkami i budyniem z ciasta francuskiego!




 🍓 Wegańskie ciasto z truskawkami i budyniem z ciasta francuskiego

W sezonie na truskawki nie ma nic lepszego niż szybkie, pachnące ciasto, które wygląda jak z cukierni. Wegańska wersja tego klasyka powstaje z gotowego ciasta francuskiego, domowego budyniu i świeżych owoców. Efekt? Rozkoszny deser gotowy w mniej niż 40 minut!



 Składniki (na 1 dużą tartę lub 6 porcji)

Ciasto:
• 1 arkusz wegańskiego ciasta francuskiego (schłodzony, nie mrożony)

Budyń waniliowy:
• 400 ml mleka roślinnego (np. sojowego lub owsianego)
• 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
• 3 łyżki cukru (lub do smaku)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• szczypta kurkumy (dla koloru, opcjonalnie)

Wierzch:
• ok. 250 g świeżych truskawek
• 1 łyżka syropu klonowego, kawałki pokruszonego ciasta francuskiego

 • świeża mięta lub melisa do dekoracji



 Sposób przygotowania

1. Budyń:
1. W garnku podgrzej 300 ml mleka roślinnego z cukrem i wanilią.
2. W pozostałych 100 ml rozprowadź skrobię i (opcjonalnie) odrobinę kurkumy.
3. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej mieszankę z mąką i intensywnie mieszaj do zgęstnienia.
4. Odstaw do lekkiego przestudzenia – powinien być gładki, ale dość gęsty.

2. Pieczenie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).
2. Arkusz ciasta rozwiń na blasze wyłożonej papierem. Lekko zawiń brzegi.
3. Nakłuj spód widelcem, wyłóż budyń i równomiernie rozprowadź.
4. Piecz 20–25 minut, aż ciasto się zarumieni.

3. Owoce:
1. Truskawki pokrój na połówki lub plasterki.
2. Po lekkim przestudzeniu ciasta ułóż truskawki na wierzchu.
3. Posmaruj je syropem klonowym  (dla połysku i przedłużenia świeżości).



 Wskazówki:
• Budyń można przygotować dzień wcześniej – wystarczy przykryć go folią, by nie zrobił się kożuch.
• Jeśli ciasto francuskie rośnie zbyt mocno w środku, dociśnij je delikatnie łyżką po upieczeniu.
• W wersji „na bogato” dodaj kilka listków bazylii cytrynowej lub płatków migdałów.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger