Makaron sojowy z warzywami po chińsku!
Oto prosty i pyszny przepis na makaron sojowy z warzywami po chińsku – w pełni wegański, aromatyczny i gotowy w 20 minut. Idealny na szybki obiad lub kolację!
Składniki:
100 g makaronu sojowego (fasolowego lub ryżowego)
1 mała marchewka (pokrojona w cienkie paski)
1 większa różyczka brokuła
1/2 cukinii (w półplasterki)
1/2 małej czerwonej cebuli (w piórka)
1 garść fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 łyżeczka świeżego imbiru (starty)
2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
2–3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru trzcinowego
1 łyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie)
Szczypta płatków chili lub pieprzu syczuańskiego (opcjonalnie)
Sezam do posypania
Dymka do dekoracji
Przygotowanie:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przepłucz zimną wodą, aby się nie skleił.
Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej. Wrzuć czosnek i imbir, podsmaż przez 30 sekund, aż zaczną pachnieć.
Dodaj marchewkę, paprykę, cebulę i fasolkę. Smaż przez 3–4 minuty na dużym ogniu, często mieszając.
Dodaj cukinię i smaż jeszcze 2–3 minuty – warzywa powinny pozostać lekko chrupiące.
Wrzuć ugotowany makaron, dodaj sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy i ewentualnie chili. Całość dobrze wymieszaj, podgrzewaj jeszcze chwilę.
Przełóż na talerze, posyp sezamem i świeżą dymką.
Wskazówki:
Możesz dodać tofu smażone w kostkę, aby wzbogacić danie o białko.
Warzywa możesz dowolnie modyfikować – dobrze sprawdza się też papryka czerwona, kapusta pekińska, grzyby shiitake.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz