lipca 07, 2025

Pieczone ziemniaki z cukinią, jarmużem i czerwoną fasolą!



 

Pieczone ziemniaki z cukinią, jarmużem i fasolą

Składniki (2 porcje):

  • 4 małe ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
  • 1 mała cukinia
  • 1 garść jarmużu (ok. 1 szklanka, bez grubych łodyg)
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • lub własne ulubione przyprawy

Do podania:

  • 2 łyżki roślinnego jogurtu naturalnego
  • świeży koperek
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i pokrój w większą kostkę.

Cukinię pokrój na półplasterki.

W misce wymieszaj ziemniaki, cukinię, jarmuż i fasolę z oliwą, papryką, kminem, solą i pieprzem.

Przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 25 minut w 200°C, aż wszystko się zarumieni.

Podawaj z kleksami jogurtu roślinnego, posypane posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.



To danie jest:
✔️ sycące
✔️ bezglutenowe
✔️ bogate w błonnik i białko
✔️ idealne na lunch lub kolację



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger