czerwca 10, 2025

Puszyste wegańskie donuty z piekarnika (bez smażenia!)




 Puszyste wegańskie donuty z piekarnika (bez smażenia!)

Jeśli marzysz o domowych donutach, które są nie tylko pyszne, ale też zdrowsze od klasycznych wersji z frytury – ten przepis jest dla Ciebie. Te wegańskie donuty są pieczone, lekkie i wilgotne w środku, a przy tym proste do przygotowania. Świetnie smakują zarówno z czekoladą, lukrem, jak i posypką kokosową!

 Czas przygotowania:
• Przygotowanie: 15 minut
• Pieczenie: 12–15 minut
• Całość: ok. 30 minut



 Składniki (na 8–10 donutów):

Suche składniki:
• 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)
• 1/3 szklanki cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• Szczypta soli
• 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Mokre składniki:
• 1/2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
• 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
• 1/4 szklanki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub kokosowego bezzapachowego)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



 Instrukcje krok po kroku:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Przygotuj formę do donutów – lekko natłuść ją olejem lub sprayem do pieczenia.
2. W małej miseczce wymieszaj mleko roślinne z octem jabłkowym. Odstaw na 5 minut – powstanie wegańska „maślanka”.
3. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
4. Do suchych składników dodaj mokre: „maślankę”, olej i wanilię. Wymieszaj tylko do połączenia – nie mieszaj zbyt długo.
5. Przelej ciasto do foremki – najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem.
6. Piecz przez 12–15 minut, aż donuty lekko się zarumienią i będą sprężyste przy dotyku.
7. Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystudzenia na kratce.



 Propozycje polewy i dekoracji:

Klasyczna czekoladowa:
• 100 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
• 2 łyżki mleka roślinnego
• 1 łyżka oleju kokosowego

 Roztop wszystko razem w kąpieli wodnej. Zanurz w niej górną część donutów i udekoruj.

Inne pomysły:
• Lukier z cukru pudru i soku z cytryny
• Posypka z wiórków kokosowych lub orzechów
• Cynamon z cukrem trzcinowym
• Liofilizowane owoce w proszku (np. maliny)



🌱 Wegańska rada:

Nie masz formy do donutów? Możesz użyć formy do muffinów – zrób „dziurkę” w środku np. z kulki z folii aluminiowej. Albo zrób z ciasta mini babeczki – też wyjdą pyszne!

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger