czerwca 11, 2025

Zupa krem z czerwonej soczewicy i batata z chrupiącymi pulpetami z kaszy gryczanej!

 
Aksamitna, sycąca i rozgrzewająca – ta wegańska zupa krem z czerwonej soczewicy i batata to idealna propozycja na obiad lub kolację. Podana z pulpetami z kaszy gryczanej, tworzy pełnowartościowe, białkowe danie, które pokochają nie tylko weganie!


  Zupa krem z czerwonej soczewicy i batata

Składniki (4 porcje):
• 1 szklanka czerwonej soczewicy
• 1 duży batat (ok. 300 g), obrany i pokrojony w kostkę
• 1 marchewka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki imbiru (świeży starty lub suszony)
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
• szczypta chili (opcjonalnie)
• 1 litr bulionu warzywnego
• 1 łyżka oleju (np. rzepakowego lub kokosowego)
• sól, pieprz do smaku
• sok z limonki lub cytryny do podania
• świeża kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę przez 2–3 minuty.
2. Dodaj czosnek, marchewkę i batata, smaż kolejne 2–3 minuty.
3. Dodaj przyprawy (kmin, imbir, kurkumę, paprykę), mieszaj przez chwilę.
4. Dodaj koncentrat pomidorowy i przepłukaną soczewicę, zalej bulionem.
5. Gotuj pod przykryciem 20 minut, aż warzywa i soczewica zmiękną.
6. Zblenduj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny.



 Pulpety z kaszy gryczanej

Składniki (na ok. 12 sztuk):
• 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej palonej
• 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy lub ciecierzycy
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub owsianej)
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
• sól, pieprz do smaku
• olej do smażenia lub opcjonalnie pieczenie

Przygotowanie:
1. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju.
2. W misce połącz kaszę, ugotowaną soczewicę/ciecierzycę, cebulę, przyprawy i mąkę.
3. Rozgnieć widelcem lub lekko zblenduj do uzyskania zwartej masy.
4. Uformuj kulki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
5. Piecz w piekarniku 25 minut w 180°C.



 Sposób podania:

Do miski wlej porcję zupy, dodaj 2–3 pulpety, posyp natką pietruszki lub kolendrą i skrop sokiem z limonki. Świetnie smakuje też z jogurtem roślinnym na wierzchu.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger